Hör Tommy Hjernerth på socialtjänsten i Södertälje om de ökade orosanmälningarna. Foto: SVT

Orosanmälningar för barn och ungdomar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har för första gången gjort en nationell kartläggning över orosanmälningar som presenteras idag. Kartläggningen som är den första av dess slag omfattar 2018 och totalt gjordes 331 000 orosanmälningar till landets socialtjänster, vilket motsvarar cirka 1000 anmälningar om dagen. 

– Vi kan konstatera en stor ökning av antalet anmälningar de senaste tio åren, vilket bekräftas av kommunerna där man länge sagt att antalet anmälningar har ökat, säger Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

År 2018 toppade Södertälje antalet orosanmälningar

För Södertäljes del har det precis som i de flesta kommunerna runt om i landet ökat de senaste åren.

Under 2018 inkom 5379 orosanmälningar till socialtjänsten i Södertälje kommun, gällande cirka 3000 olika barn.

Tommy Hjernerth är tillförordnad områdeschef på socialtjänsten för barn och ungdom och han tycker sig se en viss avmattning på antalet orosanmälningar det här året.

– 2018 hade en väldigt hög siffra, förmodlingen beror det på att fler tjänstemän vet om att de ska anmäla om de misstänker att ett barn riskerar att fara illa, säger Tommy Hjernerth.

Anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa

• 80 procent av landets kommuner och stadsdelar deltog i kartläggningen. Lokala resultat redovisas för såväl kommuner som stadsdelar.

• 331 000 orosanmälningar gjordes i Sverige 2018. 128 000 av dessa (38 procent) ledde till ett beslut om att en utredning skulle inledas.

• 180 000 barn kom till socialtjänstens kännedom genom anmälningar, vilket motsvarar 8,3 procent av alla barn i åldern 0-17 år.

• 55 procent av anmälningarna rör pojkar, 45 procent rör flickor.

• De flesta barnen, två av tre, är i åldern 0-12 år.

• Var femte anmälan handlar om våld i nära relation.

• 39 procent av anmälningarna är relaterade till förälders/vårdnadshavares problematik, 33 procent till barnet självt.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.