Jan-Olof Jacke (mitten) guidar kronprinsessparet på Astra Zeneca i Göteborg. Foto: TT

Klart: Astrachefen tar över Svenskt Näringsliv

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv presenterade på en presskonferens vid lunchtid Jan-Olof Jacke, nuvarande Sverige vd på Astra Zeneca, som ny vd för paraplyorganisationen.

– Vi hade styrelsemöte här i dag på morgonen och en glad och enhällig styrelse ställde sig bakom och valde Jan-Olof till vd, säger Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson.

Jan-Olof Jacke, som har varit vd för Astra Zeneca i Sverige i drygt fem år, sitter i dag i Svenskt Näringslivs styrelse.

– Jag ser otroligt mycket fram emot det här uppdraget. Det var ett lätt beslut att tacka ja, men det var ett svårt beslut att lämna något man levt och andats med i 19 år, säger Jan-Olof Jacke.

”Stort avtryck på finansorganisationen”

Hans uppsägningstid på Astra Zeneca är sex månader.

– Vi får försöka hitta en ersättare så fort som möjligt, processen har påbörjats. Han kommer stanna tills en efterträdare är klar, säger Jacob Lund, kommunikatör på Astra Zeneca till SVT.

Vad har han betytt för Astra Zeneca?

– Han har gjort ett stort avtryck på finansorganisationen, och även varit chef för forskningsanläggningen. Vi kommer att sakna honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.