Landslagsstjärnan Tobias Borg är tillbaka. Foto: TT-bild

Knäpp Borg ska leda Södertälje till guld

Publicerad

Tobias Borg är tillbaka i Sverige efter tre år i Spanien. Där har landslagsguarden lärt sig saker som ska hjälpa Södertälje att ta tillbaka SM-guldet: knäpp basket.
– Konstiga passningar och konstiga rörelser som verkligen funkar, säger han.

Tobias Borg har tillbringat tre år i den europeiska basketutvecklingens centrum, Spanien.

Landslagsguarden vänder hem till Södertälje och har gott om lärdomar med sig.

De två första säsongerna i Bilbao tränade han under nytänkaren Sito Alonso, numera huvudtränare för stormakten Barcelona.

– Det var ofta konstiga individuella träningar, bara han och jag. Väldigt speciellt, sådant som jag inte hade sett tidigare: konstiga passningar, konstiga rörelser som man kan tycka är lite aviga men som verkligen funkar. ”Hur ska man ta sig förbi sin spelare, hur ska man passa bollen?”. Jättebra lärdomar, säger han.

”Lite smartare”

Borg har inte bara utvecklat tekniken. Även huvudet har fått en uppgradering i Spanien.

– Allt går mycket snabbare. Man måste kunna ta beslut mycket snabbare, tänka kvickt. Det är lite smartare: luriga passningar, luriga spel, nya lösningar.

När den 23-årige spelfördelaren kommer hem till Södertälje byter han inte upp sig kvalitetsmässigt — men väl statusmässigt.

I Bilbao var Borg bänkspelaren som hoppade in och gjorde grovjobbet. Nu är han en av dem som övriga laget ska luta sig mot.

– Det kommer att bli ett annorlunda år och jag tror att det kommer att vara jättebra för min egen utveckling. Det handlar om att få mer självförtroende. Att få lära sig om ansvarstagande och ledarskap och förmedla kunskapen jag har samlat på mig till de andra spelarna i laget. Det ska bli himla kul, säger han.

Bra för landslaget

Borg tror att den nya rollen kommer att hjälpa honom och Sverige i vinterns VM-kval, som inleds med matcher mot Ukraina och Lettland i slutet av november.

– Att verkligen få upp speltiden, känslan av att spela mycket och ha bra tempo i kroppen. Det är väldigt positivt.

Han har tränat med Södertälje hela sommaren och är övertygad om att laget kommer att ta tillbaka SM-guldet som är ”utlånat” till Luleå efter fyra år på tronen.

– Jag tänker inte säga något annat. Laget var duktigt redan innan jag anslöt. Jag menar, varför spela om jag tror att vi ska förlora?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer