En del anställda har redan idag arbetskläder men inte alla. I höst kommer kommunen att stå för kostnaden av arbetskläder inom äldre- och barnomsorg. Foto: TT.

Kommunen vill betala för arbetskläder

Publicerad

Personal och fackförbundet Kommunal har länge velat att kommunen ska stå för arbetskläder inom äldre- och barnsomsorg. Till hösten blir det verklighet, lovar Södertälje kommun.

Argumenten för arbetskläder inom äldre- och barnomsorgen har gått ut på att det kan spridas sjukdomar via kläderna och att kläder inom dessa verksamheter slits. Då har många velat att kommunen ska stå för arbetskläder, istället för att personal ska ha sina privata kläder på jobbet.

– Vi ser det som en rättvisefråga. Det är ett stort uppdrag, det kan handla om allt från namnskyltar för skolpersonal till hemtjänstpersonal eller förskolepersonal, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Beslutet är ännu inte klubbat men kommer att träda i kraft eftersom majoriteten av partierna är överens i frågan. Ett slutgiltigt beslut finns senast i september.

– Vi har gett stadsdirektören i uppdrag att komma tillbaka med ett förslag om hur behovet ser ut, samt kostnader och finansiering. Men vi är såklart beredda på att ta kostnaderna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer