Hör Anna Flink om varför kommunen vill veta hur många i personalen som vaccinerat sig. Foto: SVT

Kommunen får inte veta hur många inom personalen som vaccinerats

Publicerad

I stadshuset pågår just nu vaccinationerna av vård- och omsorgspersonal för fullt. Men exakt hur stor andel av personalen som valt att vaccineras är det ingen som vet. Något kommunens säkerhetschef Anna Flink är bekymrad över.

– Vi behöver veta för att förstå hur vi ska förhålla oss till smittskyddsutrustning och alla sådana saker framgent, säger hon.

Men enligt Region Stockholm finns det i dagsläget inga uppgifter om var de vaccinerade arbetar.

– I systemet registreras endast personens folkbokföringsadress så det förs inget separat register över vem som är arbetsgivare för den som vaccinerats. Det vill säga att den vaccinerade kan till exempel bo i Haninge men arbeta inom Södertälje kommun, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Inte aktuellt att införa

Kan kommunen komma att få tillgång till den siffran framöver?

– Det är för närvarande inte aktuellt att öka administrationen genom att addera vilken arbetsgivare de vaccinerade har.

Har ni förståelse för att kommunerna vill ha tillgång till denna information för att kunna ta beslut gällande ev lättnader i restriktionerna framöver?

– Att vara vaccinerad innebär inte att man kan lätta på råd och rekommendationer förrän tillräckligt många i hela samhället vaccinerats. Det som sannolikt kommer att avgöra om råd och rekommendationer ska förändras är det allmänna smittläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.