• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Arkivbilder/Produkterna på bilden har ingenting med nyheten att göra.

Förbjudet kött i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsinspektörer över hela mellansverige jobbar på fredagen med att spåra halalkött som inte får säljas.

Omfattande matfusk i halaldisken. Den som köper halalmat bör vara extra vaksam på vad den väljer ur köttdisken de närmaste dagarna, sedan Livsmedelsverket i dag gått ut med en varning till kommuner i mellansverige.

Nu ska allt kött tillbaka

Det är det Norrköpings-baserade företaget Äkta Halal Mat Sverige AB som tvingas upphöra sin försäljning av livsmedel efter misstankar från Livsmedelsverket om ett omfattande fusk. Den annars noggranna kontrollen av svenska livsmedel tros ha kringgåtts genom att företaget sålt kött som så kallad köttberedning – och på så vis undgått kravet på salmonellaintyg.

– Företaget har lurat sina kunder medvetet. De ville kringgå intygen för salmonellagarantin, berättar Maria Pihlajärvi, chef vid Norrköpings kommuns livsmedelskontroll, för SVT Nyheter Öst.

Norrköpings kommun ser mycket allvarligt på det som hänt och kräver att allt kött som sålts sen 1 augusti nu ska återkallas.

Vi försöker inte luras

Från Halal Mat Sverige AB:s sida uppger man att man inte haft för avsikt att lura sina kunder och inköparen Khalid Boudjema uppger till SVT Nyheter Södertälje att det skulle bero på en felmärkning från slakteriet i Rumänien:

– Vi försöker inte fuska. Det som står på etiketten är detsamma som står redan när det kommer från slakteriet och vi säljer det också som just köttberedning.

Men däri verkar inte hela sanningen ligga.

Saknar tillstånd

Mattias Blomqvist i Södertälje, livsmedelsinspektör i Södertälje, var under juni först med att slå larm om att någonting hos Äkta Halal Mat Sverige AB inte stämde – efter att en kontroll i en lokal butik visat att köttet i förpackningen inte stämde överens med innehållsförteckningen.

Vid en provtagning visade det sig nämligen att köttet inte innehöll det som företaget påstod – salt och konserveringsmedel. Men konstigheterna slutar inte vid köttet i butikerna, även slakteriet, som är baserat i Rumänien, är omgärdat av frågetecken.

– Om man tittar på de officiella listor som finns så är det en anläggning som endast är slakteri- och styckerianläggning, och som inte får göra köttberedningar, berättar Mattias Blomqvist.

Jakten pågår

Sen upptäckten har Livsmedelsverket granskat företaget, som sedan 1 augusti har sålt mer än 30 ton kött till småbutiker i mellersta Sverige – kött som inte testats för salmonellasmitta. Nu samarbetar kommunernas livsmedelskontroller med att spåra köttet för att se till att så lite som möjligt når ut till konsumenterna.

I Södertälje behöver man däremot inte oroa sig meddelar Helena Götherfors, miljöchef Södertälje kommun; här har nämligen köttet varit belagt med saluförbud sedan början av september och finns inte längre kvar i butik. Det kött som eventuellt ändå kan finnas kvar i hemmen uppmanar kommunen, på sin hemsida, Södertäljeborna att slänga.

För att ta in bland annat helt kött och ägg i Sverige krävs ett intyg på att produkterna inte innehåller spår av salmonella.

Däremot räknas kött som har behandlats, till exempel genom injicering av buljong eller marinad, som köttberedning och omfattas då inte av intygsreglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer