Foto: Pontus Stenberg

Kraftigt skyfall orsakade trafikstopp på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt skyfall och åskoväder drog in över Södertälje vid 14-tiden och orsakade översvämningar på flera håll. Nu jobbar kommunen febrilt med att tömma brunnar som täppts igen av vatten och skräp.

– Det har varit kaos, säger Andreas Krausz på kommunens driftjour.

Det kraftiga skyfallet och åskovädret som drog in över Södertälje på torsdagseftermiddagen orsakade översvämningar på flera håll. Detta då många brunnar täpptes igen av de enorma vattenmängderna.

– Det har varit kaos, brunnarna har inte kunnat svälja vattnet som dragit med sig massor av skräp ner. Det är sand, sten, barr, löv, allt möjligt, säger Andreas Krausz på Södertälje kommuns driftjour.

Överfyllda brunnar

Enligt kommunen kom det över 55 millimeter regn under en timme och de överfyllda brunnarna orsakade trafikstopp på bland annat Forskargatan, Nyköpingsvägen och Järnagatan.

Kommunens säkerhetsavdelning blev snabbt uppringda av räddningstjänsten som ville ha hjälp.

– De bad oss skicka ut folk för att tömma brunnarna, uppger kommunens tjänsteman i beredskap.

Även källare uppges ha översvämmats och räddningstjänsten har varit på plats och pumpat ut vatten på Dalgatan.

Varför har ni inte bättre beredskap för överfyllda brunnar, det är inte första gången problemet uppstår?

– Ingen har direkt kunnat räkna med att ett sådant här skyfall skulle komma, en sådan här stor mängd, går inte att göra så mycket åt, säger Andreas Kruasz.

Slussgatan stängd

Till följd av det kraftiga skyfallet har Slussgatan stängts av. Detta då grusmaterial spolats bort.

”Mälarprojektet jobbar med reparation av vägen och fyller i med nytt material i de håligheter som blivit efter grus spolats bort av ovädret”, skriver kommunen på sin hemsida.

Gatan beräknas öppnas upp igen under fredagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.