Hör Anne-Marie Larsson (M) och Marie Ahumada (V) i klippet. Foto: SVT

Valdeltagandet minskar – nu riktas kritik mot Södertäljes miljonsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Efter det sjunkande valdeltagandet i Södertälje år 2014 bildade kommunen en demokratiberedning för att vända den nedåtgående trenden. Men även efter senaste valet pekade siffrorna nedåt och nu riktas kritik mot miljonsatsningen.

Demokratiberedningen har gjort en rad insatser i de områden där valdetagandet varit bland de lägsta i landet. Bland annat har man arrangerat politiska dialogmöten där medborgare och politiker har kunnat träffas och Hovsjö forum har startats. Men intresset för aktiviteterna har varit svalt.

– På ett dialogmöte om äldreomsorgen i Hovsjö hub kom bara en handfull personer och så har det sett ut på alla våra träffar. Vi når uppenbarligen inte fram, säger Anne-Marie Larsson (M).

Hon sitter själv med i demokratiberedningen som andra vice ordförande och är kritisk till formen.

– Nu måste vi ifrågasätta om det är på det här sättet vi ska arbeta med demokratifrågor. Jag har hela tiden tyckt att vi ska arbeta med frågorna utifrån alla nämnders ansvar och inte bara en speciell delegation eller beredning,

För tidigt att utvärdera

Totalt elva politiker sitter i demokratiberedningen och dess kostnader har landat på nästan 1,3 miljoner kronor. Bland annat har hundratusentals kronor satsats på produktionen av informationsfilmer.

Trots att valdeltagandet inte ökat så slår vice ordförande i beredningen ifrån sig kritiken från moderaterna. Hon tycker det är för tidigt att utvärdera arbetet.

– Det hade kunnat vara värre. Folk har tappat förtroende för demokratin i de här områdena och det måste vi återvinna. Det gör man genom ett långsiktigt och strategiskt arbete, säger Marie Ahumada (V), vice ordförande i demokratiberedningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.