Foto: TT/Skärmdump

Kritikstorm efter trafikkaoset på E4

Publicerad

”Urkass hantering!”, ”Värsta midsommaren ever”,”Ansvarslöst”. Kritiken var inte nådig på Trafikverkets Facebooksida efter gårdagens trafikkaos på E4:an utanför Södertälje, där tusentals drabbades och fick sitta i timslånga köer.

Många bilister som färdades på E4:an mot Södertälje fick ägna större delen av midsommarafton i sin bil. Under flera timmar stod trafiken stilla på grund av en trafikolycka och många vittnen beskrev situationen som kaotisk. Trafikverkets hantering av situationen fick många att se rött. Många upprördes av bristen på information på myndihetens hemsida eller i deras sociala medier.

Flera personer vände sig till Trafikverkets Facebooksida för information, där de möttes av beskedet:

”Imorgon är vi som svarar här på Facebook upptagna med att dansa runt stången (eller skydda oss från regnet?) Ha en härlig midsommarhelg!”

”Det här är sjukt!”

Reaktionena från upprörda trafikanter lät inte vänta på sig.

”Det hade varit en finfin idé om någon av er kunde ha kommit med uppdaterad information till alla tusentals som suttit fast i 4 timmar utanför Södertälje. Det är väl ändå årets värsta trafikdag, så någon beredskap borde ni väl ha?”, skriver en person.

”Kul att ni kan dansa runt stången när vi andra sitter i bilkö. Grattis!”, skriver en annan.

”Tack för ingenting! Extremt usel beredskap & hantering. Det börjar bli desperat stämning här och många äldre i bilarna som suttit fast i stillastående bilkö i 5 timmar. Ambulanser som inte kommer fram. Det här är sjukt!”, skriver ytterligare en upprörd bilist.

Pompes mamma fast i timmar

Pompe Hedengren från Stockholm var en av dem som stämde in i kritiken. Han skriver bland annat: ”Min 75-åriga mamma har stått i kö i 6 timmar och ni ger ingen information. Livsfarligt.”

TV: Se bilkön som nästan aldrig tog slut

– Nu gick det ju bra med henne. Men Trafikverket vet ju att det här är en av de mest trafiktäta helger på hela året. Jag tycker att de är jättekonstigt att de inte har någon krishantering. Jag fick bättre information via kvällstidningarnas rapportering än på deras hemsida, säger han.

”Vad har de gjort hela dagen?”

Pompe Hedengren är kritisk till att inte några vägspärrar sattes upp för att hindra trafik att köra in på vägen där den tidigare lastbilsolyckan skett som gjorde att Motorvägsbron vid Södertälje stängdes av.

– Vad jag förstått så hade Trafikverket fått information om bilolyckan klockan fyra på morgonen. De hade informationen om att det här skulle hända men ändå låter de folk köra rakt in i den här fällan och fastna i sju och en halv timme. Vad har de gjort hela dagen? Det är ansvarslöst, säger han.

Presschefen: Borde lyssnat på radio

Bengt Olsson, presschef, Trafikverket, slår ifrån sig kritiken och menar att man måste kunna ta del av annan information än den som förmedlas via verkets sociala medier-kanaler.

– Är det tjockt och det är tre till fyra köer som står väldigt tajt, då är det svårt om man inte har lyssnat noga på radio eller liknande att få fram den typen av information.

Så här i efterhand, var det verkligen smart att lägga upp ett inlägg om att ni var upptagna med att dansa runt stången när det blev trafikkaos?

– Det är alltid tveksamt att lägga ut den typen av kommentarer. Nu förstår jag dem eftersom det var ingen som visste att en långtradare skulle kollidera med en bro natten till midsommarafton, säger Bengt Olsson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet