Mats Siljebrand lämnar Liberalerna efter 40 år och går över till Kristdemokraterna.

L-veteranen Mats Siljebrand lämnar partiet – går över till KD

Uppdaterad
Publicerad

Mats Siljebrand har varit involverad i Liberalerna i Södertälje i 40 år. Under måndagen offentliggjordes det att han lämnar partiet och går över till Kristdemokraterna, vilket Länstidningen var först att skriva om. Därmed blir han nu en del av den nybildade majoriteten i kommunen.

På måndagens kommunfullmäktige valdes Mats Siljebrand in som ordförande i omsorgsnämnden, förste vice ordförande i utbildningsnämnden och ledamot i stadsbygnadsnämnden. Han kliver in på posterna från och med årsskiftet, men den här gången som kristdemokratisk politiker.

– Jag har fått intressanta erbjudanden både före och efter valet. Med den utvecklingen som är just nu i Liberalerna var det här ett för bra erbjudande för att tacka nej till. Efter alla år i opposition är det en fantastisk möjlighet att få vara med och styra och jag känner mig väldigt ödmjuk inför de tre uppdrag som jag precis blivit invald till.

Vilken utveckling är det du menar har skett inom Liberalerna?

– Det vill jag inte kommentera, men det finns ju ett uttryck som säger att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad. Då kan jag konstatera att det även är svårt att bli profet i sitt eget parti.

”Förfrågningar från flera partier”

Kristdemokraterna ingår i den nya majoriteten i Södertälje, tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Att nu få gå in i majoriteten är något som spelade in i beslutet att byta parti, men han menar samtidigt att det fanns andra partier som också visade intresse för honom.

– Jag har fått förfrågningar från flera partier, men vilka vill jag inte gå in på.

Har du blivit kristdemokrat bara över en natt eller har de åsikterna alltid funnits hos dig?

– All de fyra Allians-partierna har så mycket gemensamt, synen på den enskilda människan, valfrihet och socialt ansvarstagande. På det sättet var det inget jättekliv. De kristna grundvärderingarna ligger ju faktiskt till grund för vårt rättssystem och den lagstiftning som vi har i väst. Det känns helt rätt.

L-politiker i 40 år

Mats Siljebrands första roll i Liberalerna var som suppleant i skolstyrelsen 1978. Han satt sedan i kommunfullmäktige i 30 år och var gruppledare i 20 år.

– Det här känns spännande, men också lite känslosamt. Jag känner att jag ännu inte har gjort allt jag vill göra. Jag kallar mig för en Södertäljepatriot ut i fingerspetsarna och att få vara med och utveckla kommunen är en ynnest, säger han och fortsätter:

– Det här offentliggjordes i dag och det är klart att det var en viss förvåning inom Liberalerna. Men det är desto muntrare och gladare i Kristdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.