Jan-Olof Jacke, VD för Astra Zeneca Sverige Foto: Pressbild

Läkemedelsföretaget positiva efter mötet med Trump

Publicerad

Läkemedelstillverkarna Astra Zeneca var ett av flera företag som var med under mötet mellan USA:s president Donald Trump och Stefan Löfven i Washington. Jan-Olof Jacke, Södertälje-företagets vd, uppplever inte att de kommer att påverkas på samma sätt som andra företag.
– Vi i läkemedelssektorn är sannolikt längst ner på den listan, säger han.

Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca Sverige, anser att det gick bra när företagen närvarade under gårdagens möte mellan USA:s president Donald Trump och statsminister Stefan Löfven i Washington.

– Vi upplevde att det var ett öppet möte och och att vi fick komma till tals, säger han. 

”Vi förde även fram vårt budskap”

Under mötet samtalades det mest om tullavgifterna på stål och aluminium men, enligt Jan-Olof Jacke, förde läkemedelstillverkarna även fram sina budskap om att man ska fortsätta investera och satsa på innovationer. 

– Det viktiga var också att poängtera att vi inte är ute efter något handelskrig. Det är bättre att vara med och påverka än att sitta bakåtlutad och gnälla över eventuella beslut som tas, säger Jan-Olof Jacke.

”Dåligt på lång sikt”

Enligt Jan-Olof Jacke kommer handelshinder, ur ett långsiktigt perspektiv, att föra med sig stora konsekvenser för de flesta företagen.

Men kommer det här påverka verksamheten i Södertälje?

Över en längre tid är det inte bra för någon att införa handelshinder. Sen är just det här väldigt långt ifrån att påverka läkemedelsproduktionen. Så nej det kommer inte ha något överskådlig påverkan över Södertälje för den delen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer