Sedan 2016 har Läkemedelsverket fått rapporter om tre fall där mätutrustning för foster har störts. Foto: TT

Läkemedelsverket ser över förlossningsutrustning: ”Ser en ny risk”

Uppdaterad
Publicerad

På Läkemedelsverket pågår det nu en tillsyn av mätutrustningen som används under förlossningar. Anledningen är att man ser en ny risk med den trådlösa överföringen från utrustningen som mäter barnets hjärtfrekvens, en så kallad CTG.

– Vi ser att i och med att den trådlösa uppkopplingen ökar så har det medfört nya risker, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket.

Sedan 2016 har de fått in tre händelserapporter som handlar om störningar på frekvensen på den så kallade CTG-utrustningen, som mäter hjärtfrekvensen på foster.

Ett fall har inträffat på Södertälje Sjukhus, där ett beslut om akut kejsarsnitt blev fördröjt på grund av att mätinstrumenten som övervakar barnets hjärtfrekvens var svårtolkat. Efter utredningar kom man farm till att det kan ha varit en trådlös ringklocka som störde utrustningen. Pojken fick sedan hjärnskador på grund av syrebrist.

På sjukhuset säger man att de har hört av sig till er för att försöka byta frekvensen men att ni sagt att det här var okej?

Ewa-Lena Hartman Läkemedelsverket

– Jag kan inte hitta information om att det stämmer, den rapport som vi har fått från sjukhuset är fortfarande under utredning.

”Lita på vårdens bedömningar”

På läkemedelsverket menar att det är tillverkaren av utrustningen som ansvarar för att den är säker att använda och att frekvensen är lämplig.

Om ni fått in första rapporten om störningar 2016 , har ni då gått ut med en varning eller råd till sjukhusen för hur man ska använda utrustningen?

– Nej det har vi inte gjort, och för användningen i sig är det Inspektionen för vård och omsorg som har tillsynen.

Kan man lita på den här produkten?

– Ja det är vårdens ansvar att användningen sker säkert. Jag skulle inte gå ut och säga att man ska vara orolig utan man ska lita på vårdens bedömningar i det fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer