Spela klippet för att höra enhetschefen Feryan Deniz berätta om hur arbetslösheten ser ut i Södertälje. Foto: SVT

Jobb finns – men långtidsarbetslösa i Södertälje har inte vad som efterfrågas

Uppdaterad
Publicerad

Systemutveckling och it är det som efterfrågas mest i annonserna hos Arbetsförmedlingen – jobb som många sökande inte har kunskap eller kompetens för.

– Det finns en obalans mellan vad som erbjuds och vad som efterfrågas, säger Feryan Deniz, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Totalt är 6 500 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen i Södertälje, och strax över hälften är långtidsarbetslösa. Att vara långtidsarbetslös betyder att man har varit inskriven hos Arbetsförmedlingen i över ett år utan att ha fått ett jobb.

Den största svårigheten med att sänka arbetslösheten ligger i kompetensglappet mellan de som söker jobb och arbetsannonserna.

Arbetsmarknaden i Södertälje

– Jag uppmanar alla som är långtidsinskrivna hos oss att studera minst en gymnasial utbildning, eller på yrkeshögskola. Det kommer att gynna de arbetssökande något enormt i framtiden, säger enhetschef Feryan Deniz på Arbetsförmedlingen i Södertälje.

”Föråldrat system”

Enligt Arbetsförmedlingen fungerar samarbetet mellan dem och arbetsgivarna bra. Men den bilden delas inte av alla.

– Det är ett föråldrat system som inte fungerar som det ska. Det tar för lång tid att få in personal. Det måste gå fort för oss inom restaurangbranschen, säger krögaren Kristoffer Ryhnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsmarknaden i Södertälje

Mer i ämnet