Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Länsstyrelsen varför skyddsjakten bara omfattar en ensam varg. Foto: TT

Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på varg i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste veckornas ökade aktivitet av varg i Nykvarn har nu Länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt i området. Enligt Länsstyrelsen är beslutet fattat på grund av att varg rört sig i tätbebyggt område den senaste tiden vilket skapat oro bland Nykvarnsborna.

Skyddsjakten kommer pågå från 30 augusti till 30 september och omfattar en ensam varg som rör sig inom ett avgränsat område väster om Nykvarn och söder om E20, och fram till att en varg skjutits. Enligt Länsstyrelsen har man tillsammans med Viltskadecenter gjort bedömningen att det finns risk att vargen fortsätter röra sig i nära bebyggelse om den tillåts fortsätta sitt beteende.

– Dessutom kan vargens uppträdande nära bebyggelse, människor och husdjur innebära oro och obehag för de människor som bor och rör sig i området. Den känslan kan bli långvarig om situationen inte ändras, säger Sara Sundin, chef för enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilthandläggaren Mikael Fransson: ”Fjolårets vargvalpar söker nya revir på hösten”. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Se video på när vilthandläggaren bekräftade en observation av en vargflock i Nykvarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer