Foto: TT

Länsstyrelsen ger Södertälje kommun bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovsnämnden i Södertälje kommun fattade ett beslut i ett ärende som inte omfattas av plan- och bygglagen.

Nu får de en bakläxa av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen upphäver Södertälje kommuns beslut i ett byggärende där en fastighetsägare ville bygga ett förråd med en yta på 260 kvadratmeter. I det första beslutet som miljö- och bygglovsnämnden fattade nekade man att ge ett positivt startbesked med följande motivering:

”Nämnden bedömer att fastighetsägaren inte bedriver jordbruksverksamhet eller därmed jämförlig näring i PBL:s mening. Nämnden bedömer därför att bygglov krävs enligt 9 kap. 2 § PBL och nekar därför startbesked för åtgärden.” Det framgår i beslutet.

Vad Södertälje kommun missade var däremot att det inte krävs tillstånd för att uppföra ekonomibyggnader på en lantbruksfastighet eftersom det inte kräver bygglov. Därmed är det inte något område som kommunen ska ta beslut om.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen följande:

”Det finns alltså inte stöd i PBL (plan-och bygglagen) att fatta ett beslut om beviljat eller nekat startbesked för en åtgärd som inte är anmälningspliktig. Nämnden har därmed gått utanför vad den har rätt att göra enligt plan- och bygglagstiftningen då den beslutade att neka startbesked. Beslutet ska därför upphävas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.