Susanne Lindström, enhetschef på Wendela Hebbe Foto: TT/Wendela Hebbe gymnsium

Lärare hittade kniv men skolan polisanmälde inte

Uppdaterad
Publicerad

I oktober upptäckte en lärare på Wendela Hebbe gymnasium att en elev hade en morakniv i fickan. Läraren rapporterade om händelsen till kommunen, men gjorde ingen polisanmälan – nu ångrar skolan sitt agerande.

I en incidentrapport till kommunen, beskriver läraren händelsen så här:

”Eleven kommer sent till lektion som börjat 11.30. När vi sitter ned för att samtala vid elevens arbetsplats upptäcker jag att spetsen av en morakniv sticker upp i bröstfickan på elevens jacka. Jag plockar kniven till mig och frågar varför han har den. Han svarar att han känner sig hotad.”

– Då är det en elev som inte på något sätt betett sig hotfullt eller våldsamt, men en kniv påträffas. Vi har i det fallet redan ett kontaktnät med berörda myndigheter utifrån den rutin om hur vi ska agera, säger Susanne Lindström, enhetschef på Wendela Hebbe.

Polisanmälde inte

Nästan en femtedel av alla Södertäljekillar på gymnasiet har någon gång burit vapen under det senaste året, visar en undersökning från Länsstyrelsen. Men även om elever säger att de har vapen på sig – är det sällan de tas fram.

När vapen upptäcks ska det polisanmälas, men det gjordes inte den här gången.

Hur kommer det sig att ni inte polisanmälde trots att era rutiner säger att ni ska göra det?

– Det är utifrån bedömningen vi gjorde utifrån kontaktnätet som redan fanns. Tittar vi i backspegeln hade vi absolut kunnat agera annorlunda i det fallet, säger Susanne Lindström.

På kommunens säkerhetsavdelning tycker man att skolan har agerat fel.

– Det är naturligtvis olyckligt att det inte finns någon polisanmälan, allt som är brottsligt utanför skolan är också brottsligt i skolan, säger Åke Martinsson på säkerhetsavdelningen i Södertälje kommun.

– Man ska lämna över till polisen så får de utvärdera om det är ett brott eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.