Läraren Lena Strand var en av Wendela Hebbe-medarbetarna som skrev under det öppna brevet. Foto: SVT/Samy Dahlman

Lärare i öppet brev om Wendela Hebbe: ”Ogenomtänkt och förhastat”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen ska utbildningsnämnden fatta beslut om att stänga antagningen till Wendela Hebbegymnasiet. Förslaget får nu skarp kritik av lärare på skolan i ett öppet brev.

Bakgrunden till förslaget är en översyn av gymnasieskolans organisation som tjänstemännen på kommunen fått i uppdrag att göra. Färre elever söker till de program som Wendela Hebbe erbjuder, estetiska och tekniska.

– Vi har bestämt att tjänstemännen ska se över gymnasieskolans organisation och det är för lågt söktryck för att upprätthålla tillräckligt bra kvalitet i utbildningen, sa kommunalrådet Elof Hansjons (S) när förslaget meddelades.

”Omorganisationer sliter”

De 43 lärare som skrivit under det öppna brevet beskriver en stökig tid i gymnasieskolan, med omorganisationer och ekonomiska underskott.

De skriver:

”Detta har bidragit till sämre söksiffror och ekonomiskt underskott, och det har tagit tid för en ny organisation att sätta sig. Denna höst har lugnet infunnit sig, samtidigt som vi sett att intresset för skolan ökat.”

Viktigt för kulturlivet

De argumenterar för att förslaget bör avslås och menar att Wendela Hebbe är en viktig institution i Södertäljes kulturliv:

”WHG bjuder varje år på kultur i Södertälje; dans och teater, musikal, konstutställningar, mediefestival. (…) Det behövs i en kommun som Södertälje, där mycket sliter isär. Kulturlivet kan locka välutbildade grupper att flytta till, och stanna i, Södertälje.”

Beslutet tas i utbildningsnämnden under torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.