Den nu dömda mannen ska ha tänt på i sin lägenhet på två platser och därefter lagt sig för att sova. Foto: Polisens förundersökning

Larmade om sina brandplaner i Fornhöjden – man döms till sex års fängelse för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar innan han tände eld på sin soffa i ett flerfamiljshus i Fornhöjden ringde mannen själv och larmade SOS Alarm om sina planer. Nu döms mannen för grov mordbrand till sex års fängelse.

Det var i mars i år som en man i 50-årsåldern tände eld på sin soffa och på sin balkong i Fornhöjden i Södertälje. Mannen hade då varit ute på krogen och var alkoholpåverkad.

Vid tretiden på natten väcktes flera grannar av brandrök som spred sig in i deras lägenheter. En barnfamilj uppger att deras barn blivit så rädda att de vill flytta därifrån.

”Fara för andras liv”

Efter att mannen startat branden ska han ha lagt sig för att sova. Branden spreds aldrig utanför lägenheten men Södertälje tingsrätt bedömer att det fanns en ”konkret fara för andras liv och hälsa samt omfattande förstörelse av andras egendom”.

Den dömda mannen har erkänt att det var han som tände på men han uppger att han gjorde det som ett rop på hjälp då han tidigare försökt få psykisk hjälp och hjälp med sitt alkoholdrickande.

Mannen döms nu till sex års fängelse för grov mordbrand. Brottet bedöms som grovt eftersom branden anlades nattetid i ett flerfamiljshus beläget i ett tätbebyggt område. Han ska även betala skadestånd på över 100 000 kronor till fastighetsägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.