Liv gör dödskallepraliner

Uppdaterad
Publicerad

Liv Sandberg från Järna är en av Sveriges främsta pralin- och tårtkonstnärer. Det som utmärker henne är hennes dödskallepraliner och mörka tårtor.

Hon är utnämnd till ”Tårtmästare 2016” och har vunnit Scandinavian cake show. Hon är självlärd och det var bara fem år sedan hon började.

– Jag gör dödskallepraliner, vilket är ganska unikt i Sverige. Jag älskar kontraster, när det söta bryts av med det hårda. Det mörka kan ju vara något otroligt vackert, säger hon.

Kulturfredag Södertälje

Jag ser döden i dina bakverk, har du varit nära den?

– Vi är väl alla nära döden hela tiden, det behöver ju inte vara något fult, utan det kan vara vackert.

Liv Sandberg har bott i en lastbil och rest runt i Europa och hon har också haft ett mångårigt missbruk, som hon tog sig ur för sex år sedan.

– Jag är en väldig kreativ person och har många känslor som jag behöver få ur mig. Konstnärskapet har varit en del av mitt tillfrisknande. Med tanke på var jag har varit är jag otroligt glad att jag är där jag är och driver eget i Farsta. I dag har jag en otrolig kärlek till livet.

I klippet ovan ser du när Liv Sandberg tillverkar praliner och i klippet nedan kan du höra om hennes framtidsvisioner.

Foto: Maria Makar
Foto: Maria Makar
Foto: Maria Makar
Foto: Maria Makar
Saltlakritsdödskallepralin Foto: Privat
Hallondödskallepraliner Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturfredag Södertälje

Mer i ämnet