Kommer bli överproduktion av kött Foto: TT

LRF i Ljungby uppmanar till att köpa svenskt kött

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har gett en svår situation för lantbrukare genom bland annat brist på foder. Det gör att många djur kommer att behöva slaktas i förtid. Nu går LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, i Ljungby ut och uppmanar till att köpa svenskt kött.

– Först och främst vill vi tillsammans påpeka att detta är en kris som rör oss alla! Det handlar om vilken mat vi har på våra bord. Finns det inget foder nu måste fler djur än normalt slaktas, vilket ger en överproduktion av kött. Därför vill vi uppmana till att köpa svenska produkter: kött men även mejerivaror och grönsaker, säger Ingmar Nilsson, ordförande för LRF:s kommungrupp Ljungby i ett pressmeddelande. 

Under måndagen träffade Ljungby kommun LRF för att stämma av situationen och diskutera vilka insatser som behöver göras. Kommunalråden Carina Bengtsson (C) och Magnus Gunnarsson (M) samt oppositionsråd Anne Karlsson (S) ger sitt stöd när det gäller uppmaningen att köpa svenska produkter. 

Torkan i småland 2018

– Vi måste använda det svenska köttet, för det är många som redan har börjat nödslakta. Det här är på allvar nu, säger Carina Bengtsson(C), till SVT Nyheter Småland. 

Kommunen vill också ha fler vattenkiosker

Sedan i maj månad råder det bevattningsförbud i Ljungby kommun och kommunen uppmanar alla att vara sparsamma med vattnet. Många lantbrukare har också brist på vatten och under måndagens mötet diskuterades därför möjligheten att erbjuda åvatten till lantbrukare som kan användas till djur och bevattning. 

Ljungby kommun kommer också se över möjligheten att utöka antal vattenkiosker. Idag har kommunen en vattenkiosk där man kan hämta dricksvatten vid problem.

– Nu har vi gett kommunens VR-avdelningen i uppdrag att titta över om vi kan ha fler tillfälliga vattenkiosker, säger Carina Bengtsson(C). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet