Ulrika Nyström, gruppchef Södertälje biblioteken säger att projektet har varit uppskattat. Men nu avvecklas det i alla stadsdelar utom två. Foto: SVT

Läsprojekt avvecklas i Södertälje

Publicerad

Projektet ”Bokstart”, där bibliotekarier gör hembesök hos barn mellan 0-3 år, ska främja barnens språkutveckling. Men efter årsskiftet är pengarna slut och projektet kommer bara finnas kvar i två stadsdelar.

Sedan 2015 har Södertäljes bibliotek satsat på projektet Bokstart.

I totalt 16 stadsdelar har Södertäljebiblioteken och Kulturrådet satsat på projektet, och enligt Södertälje bibliotekens gruppchef har detta varit något som uppskattats av både familjerna och de anställda.

– Jag har inte varit ute på så många besök själv men jag har kollegor som har varit ute mycket. Men jag vet att det är väldigt uppskattat. Och jag vet att våra medarbetare tycker det här är väldigt roligt också, säger Ulrika Nyström, gruppchef över biblioteken i Södertälje.

Men nu avslutas projektet på grund av att bidraget inte går att söka igen.

– Man får söka pengar ett antal gånger sen är det stopp och man kan inte få mer. Och nu har vi fått vår andel, säger Ulrika Nyström.

Nysatsning

Efter årsskiftet kommer två stadsdelar ha kvar satsningen. I Hölo och det nya biblioteket i Hovsjö kommer man fortsätta med hembesöken och de kommer att finansieras inom ramen för bibliotekens egna budget.

– Det är ett avslut men samtidigt så är det en början på någonting nytt i de andra områdena, säger Ulrika Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer