”Det handlar om att bryta en negativ norm”, säger Alexander Rosenberg (M). Foto: Maja Flygt/SVT

M-förslag om försörjningsstöd röstades ner

Uppdaterad
Publicerad

Motverka hedersförtryck och ge kvinnor mer makt i sina relationer. Det hoppades Moderaterna i Södertälje uppnå med sitt förslag att göra det till praxis att betala ut försörjningsstöd direkt till kvinnorna. Men under fredagen röstades förslaget ner i kommunstyrelsen och Alexander Rosenberg (M), gruppledare för Moderaterna i Södertälje, siktar nu istället in sig på att övertyga socialnämnden.

– Vi går vidare med ett nämndinitiativ, säger han till SVT under lördagen.

I många kommuner är det praxis att mannen per automatik får försörjningsbidraget utbetalat till sitt konto. Men i Södertälje får par med försörjningsstöd i praktiken bestämma själva vilket konto pengarna ska in på eftersom socialsekreteraren frågar vem som ska få bidraget när de ansöker.

Men det räcker inte tycker Moderaterna i kommunen.

(M) vill ändra systemet

Moderaterna vill att systemet ska ändras så att pengarna automatiskt går till kvinnorna. Detta för att stärka de kvinnor som lever under hedersförtryck i kommunen.

Både tjänstemännen på socialkontoret och den styrande majoriteten har gett förslaget tumme ner. De pekar på att det dels inte sker några automatiska utbetalningar baserade på kön i Södertälje i dag och dels att det behövs mer kunskap på området innan man gör om systemet

Förslaget röstades ner

Under fredagskvällen fattade kommunstyrelsen också beslut om förslaget och det blev som väntat – tumme ner.

– Det gick som väntat. Jag tycker att det är tråkigt för det hade varit ett bra steg för ett mer jämställt Södertälje, säger Alexander Rosenberg (M), till SVT under lördagen.

Från Moderaterna siktar man nu in sig på att ta förslaget vidare direkt till socialnämnden.

– Ledamöterna i socialnämnden tycker att förslaget var bra. Vi kommer att gå vidare dit med ett nämndinitiativ.

Hör mer om förslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.