Majoriteten, Boel Godner (S), David Winerdal (KD), Tage Gripenstam (C), Lars Greger (MP) presenterade kommande budget under torsdagen. Foto: /TT/Aida Arslanovic/SVT

Fortsatta sparkrav när majoriteten presenterar budget

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade de styrande politikerna sitt budgetförslag för de kommande tre åren. Förra årets budget innehöll besparingar – sparkrav som ligger kvar kommande år.

De styrande i Södertälje, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet håller fast i det generalla sparkravet på 1 procent i alla verksamheter. Men precis som förra året behöver varken skola eller äldreomsorg spara. Den centrala administrationen får ett högre sparkrav.

När det gäller barn och unga vill majoriteten bland annat satsa på investeringar i nya lokaler för förskolor, skolor och idrottsanläggningar. De prioriterar även kulturskolan och sommarlovsaktiviteter samt planerar en ny familjecentral i Hovsjö.

Språksatsningar i äldrevården

Inom äldrevården vill de styrande partierna bygga ut antalet platser, och budgeten utökas också eftersom verksamheten växer. Två miljoner kronor kommer att läggas på att utveckla språket hos omsorgspersonalen.

Kritik från delar av oppositionen

Men budgeten får kritik. Liberalerna och Moderaterna tycker att den är oansvarig. Man borde sparat mer och förlitar sig för mycket på statliga bidrag, menar de.

– Det är en dopad budget. Äldreomsorgen har haft underskott flera år i rad. Vi kan inte förlita oss på tillfälliga bidrag från staten, utan vi har systemfel här som behöver ändras, säger Metin Hawsho (L), gruppledare.

Under fredagens kommunstyrelsemöte ska budgeten klubbas igenom.

Ansträngd ekonomi – så här lät förra årets budgetsatsningar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.