Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jobbet borde kunna skötas med en knapptryckning” säger Tommy Gustafsson. Foto: Linda Asmar/SVT

Långa köer när Mälarbron fastnade – hör kommunanställdas kritik – ”Pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Extra långa trafikköer uppstod på söndagseftermiddagen när Mälarbron fastnade. Detta trots att bron, som sväller i värmen, kylts ner manuellt med vatten hela midsommarhelgen.

– Det är pinsamt att vi inte har ett automatiserat system, säger Tommy Gustafsson på Södertälje kommun som utfört jobbet i helgen.

I över en timme stod trafiken still i centrala Södertälje när Mälarbron fastnade. Problemet, som beror på att bron sväller i värmen, har funnits flera somrar.

Ett sätt att föregå det är att kyla ner bron med vatten men det är resurskrävande arbete som kräver personal på plats. Och trots att Södertälje kommun länge sagt att de vill effektivisera arbetet så sker det fortfarande manuellt.

Sedan i torsdagseftermiddag har Tommy Gustafsson på kommunen varvat mellan att vattna med slang och köra en sprutande tankbil över bron – som då blockerar ett körfält.

SVT har sökt ansvarig chef för en kommentar men han var inte tillgänglig förrän måndagen.

Hör Tommy Gustafssons kritik om att systemet inte är automatiserat, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.