Mannen från Södertälje ska betala tillbaka drygt 186 000 kronor. Foto: TT

Man från Södertälje låtsades vabba – tvingas betala tillbaka närmare 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Södertälje har fått för mycket pengar i tillfällig föräldrapenning. Nu kräver Försäkringskassan att han ska betala tillbaka drygt 186 000 kronor.

Mannen har fått tillfällig föräldrapenning i totalt 286 dagar då han inte haft rätt till det. Försäkringskassans utredning har visat att han antingen inte haft någon frånvaro från sitt arbete eller varit frånvarande på grund av semester eller sjukdom. Han har även fått ersättning för dagar då hans barn har varit i förskolan eller skolan.

Försäkringskassan skriver i sitt beslut att man bara har rätt till tillfällig föräldrapenning när man har avstått från arbete för att vårda barn. Semester, dagar då man fått sjuklön från arbetsgivaren eller dagar då barnet varit i förskolan eller skolan ger en alltså inte rätt till föräldrapenning.

Mannen ska nu betala tillbaka drygt 186 000 kronor till Försäkringskassan. Om mannen är sen med sin inbetalning tillkommer en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer