Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett halvår efter Södertäljebesöket: Ministerns löften har inte följts upp

Publicerad

– Vi måste idag vidta en lång rad åtgärder – till exempel att vi ger Forum för levande historia i uppdrag att göra en vandringsutställning om folkmordet år 1915.
Det sa utrikesminister Margot Wallström (S) inför årets riksdagsval under ett besök i Södertälje. Men när SVT, nästan ett halvår senare, kontrollerar hur det gått, så har man inte tagit tag i frågan.

Bakgrunden till Margot Wallströms besök i Södertälje i somras var en kritikstorm mot Socialdemokraterna som blossat upp under våren. Detta efter Stefan Löfvens besked om att regeringen inte avsåg att fullfölja sitt tidigare vallöfte om att regeringen skulle erkänna folkmordet, då över 1,5 miljon armenier, assyrier, syrianer och pontiska greker mördades.

I stadshuset mötte Sveriges utrikesminister Margot Wallström representanter från olika kyrkor och organisationer. Även om Wallströms besked om ett erkännande var detsamma som Löfvens så presenterade hon under sitt besök också regeringens nya initiativ i frågan, bland annat att ge Forum för levande historia i uppdrag att göra en vandringsutställning.

Det här sa Margot Wallström (S) under Södertäljebesöket

Inte fått uppdrag

Nästan ett halvår senare, tar SVT Nyheter Södertälje kontakt med Forum för levande historia, och frågar om de fått ett uppdrag om folkmordet.

– Nej, vi har inte fått något sådant uppdrag. Oftast brukar vi få någon slags förvarning om det är något på gång och jag har frågat på högsta nivå om det här men det har definitivt varit helt tyst där, svarar presskontakten Johan Åhrgren.

När SVT frågar utrikesdepartementet vad man hittills har gjort i ärendet så svarar man inte på sakfrågan utan hänvisar till att det är en övergångsregering.

”Inga nya initiativ får tas. Vi ber om att få återkomma när regeringsfrågan är löst”, skriver Pezhman Fivrin, Margot Wallströms presskontakt, i ett mejl.

”Avser ta initiativ nästa mandatperiod”

Då Margot Wallström under sitt besök sa att man ”måste vidta en lång rad åtgärder idag” (i juni reds. anm) så frågar vi i ett vändande mejl, vad som gjorts – även tiden före valet. Och får då, efter flera veckors tystnad och påminnelser, följande svar:

– Det utrikesministern sa i samband med sitt besök i Södertälje var att hon avser ta ett par initiativ under nästa mandatperiod. Nästa mandatperiod har ännu inte inletts, utan regeringsfrågan är fortsatt olöst. Vi återkommer således.

I klippet ovan kan du höra vad ministern sa under sitt besök i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet