Methin Rhawi Foto: SVT

Metin Rhawi lämnar Socialdemokraterna: ”Finns inte plats för mig i partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens besked om att regeringen inte kommer erkänna folkmordet 1915 har upprört många. Nu meddelar Södertäljepolitikern Metin Rhawi att han lämnar Socialdemokraterna.

Under tisdagen kunde SVT rapportera att Stefan Löfven inte hade planer på att driva frågan om erkännandet av folkmordet 1915, också kallat Seyfo, i regeringen. Beskedet har lett till stor kritik från Socialdemokraterna i Södertälje.

– Jag inte kan se min plats i partiet längre eftersom statsministern och den främsta politiska ledaren för partiet så tydligt uttrycker att det inte finns i agendan att driva på frågan om att erkännande av Seyfo implementeras i regeringens politik, säger Metin Rhawi som på onsdagen valde att lämna partiet.

Folkmordet 1915

”Förnekar vår existens”

Metin Rhawi har suttit i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna sedan 2010 och senast varit vice ordförande i äldreomsorgsnämnden. Han menar att beskedet från Stefan Löfven är ett svek mot hela hans existens.

– Det har blivit en identitetsfråga för assyrier/syrianer och kaldéer ute i världen. Jag och alla andra syrianer och assyrier finns i Sverige på grund av folkmordet och förföljelserna som kom efter det. Att inte gå vidare med erkännandet av folkmordet för att det är en komplex fråga innebär att man förnekar vår existens.

Är det rimligt att hoppa av sina folkvalda uppdrag utifrån en fråga?

– Ja, om frågan är så pass stor som den här. Den kanske kan te sig som liten i socialdemokratins arsenal av frågor, men för mig är det extremt viktigt.

Erkännandet av folkmordet 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet