Fredrik Lidman från byggbolaget och Stefan Björndal, Telge fastigheter har regelbundet möten för att stämma av status på bygget. Just nu är det ett halvår försenat. Foto: SVT

Omfattande miljögifter vid nya multihallen – sanering kostar miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att man har hittat gifter i marken vid gamla Södertälje idrottsplats så har arbetet blivit både försenat och betydligt dyrare. Saneringskostnaderna har hittills kostat över 12 miljoner kronor.

Gamla Södertälje idrottsplats byggdes för snart 100 år sedan och nu håller området på att byta skepnad igen. En ny gymnastik- och friidrottshall ska byggas ihop med nuvarande Täljehallen. Intill den ska en ny friidrottsbana anläggas och det var under den gamla löparbanan på platsen som man fann omfattande miljögifter.

– När vi började gräva så upptäckte vi en betongliknande kaka under löparbanan och det är därifrån föroreningarna kommer, säger Fredrik Lidman, arbetsledare hos byggherren.

”Vi har sanerat längs med hela den gamla löparbanan” säger Fredrik Lidman från byggbolaget. Foto: SVT

Kommunala Telge fastigheter tyckte först inte att man behövde ta bort de giftiga ämnena då man ansåg att värdena var låga. Istället ville man att den nya löparbanan skulle byggas över.

Men det tyckte inte Södertälje kommun som ansvarar för tillsynen.

Kan påverka framtida odling

– Med tanke på att föroreningarna här är farliga för marklevande organismer som krävs i samband med odling så bedömde vi att det inte var något att ta hänsyn till. Vi tyckte inte heller att man ska ha så höga krav, säger Stefan Björndal, projektledare på Telge fastigheter.

Tycker du att Södertälje kommuns krav är för hårda?

– Det ska inte jag avgöra, för det handlar bara om vilket perspektiv man har. Vi tyckte det rimligt att göra en bedömning utifrån 100 år, att marken ska användas till detta, men det tyckte man inte från miljökontorets sida, säger han.

Helena Götherfors, miljöchef på Södertälje kommun, tycker att man bör ha ett längre tidsperspektiv.

– Den här markanvädningen kanske inte alltid är en multisportshall. Man kanske kommer på att man vill bygga bostäder där med lekmiljöer och bärbuskar. Då har du en förorening där och ska börja sanera en gång till, säger hon.

Det nya idrottsområdet beräknas stå klart i slutet på 2019 – alltså ett halvår efter den ursprungliga planen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer