Ragad Jamil har fått jobb inom hemtjänsten. Foto: SVT

Miljonprojekt för arbetslösa börjar ge resultat

Publicerad

I mars 2016 lanserades ett nytt miljonprojekt för att få långtidsarbetslösa i Södertälje in i arbetslivet. Projektet har varit trögstartat, men nu har det börjat ge resultat.

Arbetsmarknadsprojektet MAP2020 är värt 105 miljoner kronor och finansieras av Södertälje kommun och med hjälp av Europeiska Socialfonden. Projektet är planerat att avslutas i februari 2019, då är målet att minst 30 procent av 1.000 långtidsarbetslösa ska ha fått jobb eller annan sysselsättning.

En av dem som fått jobb inom hemtjänsten är Ragad Jamil.

– Det känns jättebra, jag hjälper de gamla. De behöver någon som följer med dem och handlar eller duscha och jag kan hjälpa dem, säger hon.

När det hade gått ett halvår in på miljonprojektet, i oktober förra året, kunde SVT berätta att satsningen endast hade lett till att tre personer fått jobb. Men nu ser siffrorna annorlunda ut. Hittills har 99 personer gått vidare till arbete eller studier efter projektet.

– Jag har lärt mig språket bättre och fått hjälp med att plugga inför körkortet. Jag har haft praktik på flera ställen och de har tålamod med mig, säger Ragad Jamil.

Tredjedel av målet uppnått

Men projektet har varit trögstartat. Trots att hälften av tiden för MAP 2020 har gått så har endast en tredjedel av målet blivit uppfyllt.

– Tanken var att det skulle vara högre inflöde till projektet från början. Vi skulle bara jobba med de som går på försörjningstöd, men nu har vi plockat in några från arbetsförmedlingen också, säger Helene Rådström, arbetscoach för MAP 2020.

– Men det är också högkonjuktur nu och de som står närmast arbetsmarknaden har redan fått jobb. De som är kvar är ofta de som är långtidsarbetslösa med låg utbildning och låga språkkunskaper, då tar det längre tid innan de kan komma ut i arbetslivet.

Hade inte kunnat ana det innan ni påbörjade projektet?

–Jo delvis, men det är också först när man väl sitter med arbetsgivare och försöker matcha ut jobb som det blir klart inom vilka områden som behöver förbättras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer