2016 fick Södertälje 3,3 miljoner kronor i statsbidrag för lovskolan, men i år beviljas man bara knappt en miljon kronor. Foto: TT

Mindre pengar till Södertäljes lovskola

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det obligatoriskt med lovskola för kommunerna. Men Södertälje får flera miljoner mindre i bidrag.

De elever som gått ut högstadiet utan fullständiga betyg och de som slutat åttan och som riskerar att inte bli behöriga till gymnasiet ska nu erbjudas undervisning under skollov. 

I Södertälje har hjälpen funnits sedan tidigare och erbjuds främst under sport-, påsk- och höstlov.

2016 fick Södertälje 3,3 miljoner kronor i statsbidrag för lovskolan, men i år beviljas man bara knappt en miljon kronor.

– Det är en stor skillnad för oss och en konsekvens av att fler söker. Bidraget per elev och vecka har minskat, säger Södertälje kommuns grundskolechef Monica Sonde.

Vad får det för konsekvenser för eleverna?

– Vi genomför lovskolan fullt ut även utan statsbidrag, säger Monica Sonde.

Lovskola

Den statliga satsningen på lovskola har funnits sedan 2014 och förra året betalades 99 miljoner kronor ut.

Riksdagen beslutade nyligen att lovskola ska bli obligatoriskt från och med i höst. Det gäller för alla elever i 8:an och 9:an som inte klarar E eller har behörighet till gymnasiet.

I år har kommuner och huvudmän för fristående skolor kunnat ansöka om totalt 118 miljoner kronor till lovskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.