Två spelare i Syrianska dömdes i september 2018 för givande av muta, men frikändes i april året därpå i hovrätten. Foto: SVT

Misstänkt matchfixning i Syrianska – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Tränaren för Syrianskas U19-lag blev under en match i september 2017 misstänksam för att han upplevde att laget underpresterade. Det blev upptakten till en rad turer kring misstänkt matchfixning som i april 2019 landade i en friande hovrättsdom.

  • I september 2017 kallar den dåvarande tränaren för Syrianskas U19-lag laget till ett möte där han tar upp misstankar om att vissa spelare ägnar sig åt matchfixning i laget. Detta efter att det under sommaren börjat snackas om bettingsajter i laget och att flera spelare presterat på ett märkligt sätt i matcher.
  • Senare under hösten anmäler han sina misstankar till Svenska Fotbollförbundet, efter att han haft enskilda möten med flera av spelarna. Dessa samtal, där spelare erkänner inblandning i matchfixning enligt tingsrättsdomen, spelar tränaren in på band.
  • I december samma år stängs en spelare i laget av, av fotbollförbundets disciplinnämnd, eftersom han hade satsat pengar på en match som han själv deltog i.
  • I juni samma år åtalas de båda spelarna, då 18 år gamla, för att ha försökt få en yngre lagkamrat att spela dåligt i utbyte mot pengar. De döms på höstkanten för givande av muta, men får villkorlig dom. Rätten lutar sig bland annat mot tränarens bandupptagningar från hösten 2017.
  • Spelarna nekar till anklagelserna och överklagar. De är interimistiskt avstängda från att spela fotboll, av riksidrottsnämnden, tills en dom mot dem vinner laga kraft. Våren 2019 tas ärendet upp i hovrätten. Där frias spelarna helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet