Alexander Rosenberg, gruppledare för Moderaterna i Södertälje. Foto: SVT

Moderaternas skuggbudget för Södertälje: ”Vi behöver dra i handbromsen”

Uppdaterad
Publicerad
Idag presenterade Moderaterna i Södertälje sin skuggbudget och likt majoritetens förslag handlar det om sparkrav. Oppositionspartiet går hårdare fram och tycker att kommunen ska spara 2,8 procent. Men de vill också göra satsningar. Här listar vi några förslag.

En stad i trä

Ett av Moderaternas förslag handlar om att bygga mer bostäder i trämaterial. Man vill ta inspiration från Växjö och bygga med hjälp av träkonstruktion för ett mer hållbart bygge.

Gratis parkering i centrum

För att få fler att vilja handla i Södertälje centrum vill man ta fram nya parkeringar. Dessutom tycker Moderaterna att gratis korttidsparkeringar ska tas fram.

Dra in kommunalt bidrag till kulturverksamheter

Moderaterna tycker inte att kommunen längre ska bistå med ekonomiska bidrag till Grafikens hus, Oktoberteatern och fotbollscupen. I sin budget motiverar de beslutet som ett sätt att befria verksamheterna från att vara beroende av kommunala medel.

– Man blir kanske bekväm i att det är kommunen som betalar ens verksamheter och generellt tror vi mycket på att sådana verksamheter står på egna ben, säger Alexander Rosenberg (M).

Skola och hälsa

För att få bukt på den psykiska ohälsan och arbeta mot en nollvision för självmord vill Moderaterna att Södertäljes alla skolor ska sikta mot att ha minst en kurator per 300 elever.

De vill också att alla skolor ska ha tillgång till en välfungerande idrottshall i sitt närområde och föreslår en idrottshall i Järna.

Vad tycker Moderaterna är viktigast att satsa på i Södertälje?

Svaret är få fler i arbete. Så här säger partiets gruppledare Alexander Rosenberg (M):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lokala arbetslinjen viktigast för Moderaterna i Södertälje

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer