Nu ska mögelproblemen i hemkunskapssalen utredas av Arbetsmiljöverket. Foto: Jörgen Krüsell/SVT

Svartmögel i hemkunskapssal ska utredas

Uppdaterad
Publicerad
Nu anmäler Lärarnas riksförbund Rosenborgsskolan till Arbetsmiljöverket. Orsaken är svartmögelskador i hemkunskapssalen som inte åtgärdats.

Enligt fackförbundets anmälan till Arbetsmiljöverket har problemen med svartmögel i hemkunskapssalen pågått i ett och ett halvt år utan att det har åtgärdats.

– Skolledningen har varit tillmötesgående, det är Telge fastigheter som äger lokalerna och ska göra det något åt problemet, säger Jörgen Krüsell, huvudskyddsombud LR Södertälje kommun.

Vissa svartmögelsorter kan vara farliga för människors hälsa, men fackförbundet har inte hört att det skulle ha inträffat på Rosenborgsskolan.

– Jag har inte hört att någon fått astmatiska besvär eller likande, men det är ju inte bra att vistas i det länge, säger Jörgen Krüsell.  

Åtgärder presenterades efter anmälan

Efter att anmälan skickats in till Arbetsmiljöverket har Telge fastigheter presenterat lösningar på problemet. I ett mejl som bifogats i anmälan beskriver de håller på att anlita en byggfirma som ska ta bort fukten, samt att de undersökt om det finns dräneringsproblem kring byggnaden.  

– Utifrån de åtgärder jag fått information om tycker jag det är bra. Det borde gjorts för länge sedan, men man ska byta inventarier också och det är bra.

Ska ni dra tillbaka anmälan nu?

– Vi kan inte dra tillbaka den utan det är arbetsmiljöverket som avgör om åtgärderna som presenterats räcker, säger Jörgen Krüsell.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer