Genrebild Foto: TT:

Narkotikaklassade läkemedel försvann – två apotekare anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda hos ett apotek i Södertälje misstänks ha tagit narkotikaklassade mediciner ur lagret. En av dem ska också ha sålt mediciner till patienter utan uppehållstillstånd för över ett hundratusen kronor.

Mannen och kvinnan har varit anställda vid apoteket samtidigt. I slutet av augusti polisanmälde ägaren att mannen sålt narkotikaklassade preparat utan giltiga recept och även tagit bort mediciner ur sortimentet utan anledning.

Riskerar patientsäkerheten

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver apoteksägaren att den anställda kvinnan ska ha skyddat mannens aktiviteter. Hon ska även ha sålt mediciner till personer utan uppehållstillstånd för över ett hundratusen kronor.

Ägaren skriver att man nu tagit kontakt med Migrationsverket för att utreda om personerna haft rätt till medicinförmån i Sverige.

I en kommentar skriver han att ”vi ser allvarliga brister i kvinnans tjänst som LMA och som apotekare i apoteket. Brister som riskerar patientsäkerheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.