Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertäljepolitikerna diskutera om Sverige ska gå med i Nato eller inte. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Natomedlemskap – så tycker S och M i Södertälje

Publicerad

Om Sverige ska gå med i militäralliansen Nato har seglat upp som en het fråga sedan Ryssland attackerat Ukraina. Moderaterna har länge väntat på att Socialdemokraterna ska svänga i frågan och nu verkar Socialdemokraterna har öppnat upp för ett eventuellt medlemskap. Få kritiska röster hörs från Socialdemokraterna.

– Det är ett jättestort intresse för att diskutera frågan i mitt parti, säger Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje.

Boel Godner (S) har tidigare gått på tvärs med sitt eget parti, Socialdemokraterna, om till exempel ebo-lagen. Men i Nato-frågan vill hon inte föregå diskussionerna inom det egna partiet.

– Jag kommer att ge besked så snart vi har diskuterat det på de möten som vi kommer att ha nu här framöver, säger hon.

Boel Godner tillbakavisar att tystnaden av Nato-kritiska röster inom Socialdemokraterna, och att hon själv inte vill uttala sig om nackdelarna med ett medlemskap, skulle kunna betyda att hon ställer sig bakom ett ansökan. 

– Den tolkningen får stå för er, nu ska vi diskutera det här innan vi tar ett beslut.

Södertäljes oppositionsborgarråd Alexander Rosenberg (M) välkomnar att Socialdemokraterna nu kan komma att ändra sig i frågan. 

Nato diskuteras bland Södertäljebor

Både Boel Godner (S) och Alexander Rosenberg (M) möter i sitt valarbete Södertäljebor som vill diskutera Nato-frågan. Alexander Rosenberg möter en del som visar viss förståelse för att Putin upplever sig hotad av att Nato kommer nära Rysslands gräns och att man därmed inte borde provocera Ryssland.

– Men jag ser inte det som en anledning att inte gå med i Nato, snarare tvärtom, säger Alexander Rosenberg.

– Många Södertäljebor vill diskutera den här frågan och vill så klart veta var jag står, säger Boel Godner.

Det här är Nato

Den Nordatlantiska fördragsorganisationen som förkortas Nato, är en mellanstatlig militärallians mellan 30 länder i Europa och Nordamerika som syftar till att arbeta för fred och säkerhet i medlemsstaterna. Samarbetet regleras genom det nordatlantiska fördraget från 1949. Den viktigaste klausulen i fördraget är artikel fem som innebär att om en stat attackeras så ses det ett angrepp på hela alliansen och då bör övriga länder hjälpa till att försvara den staten.

Källa: www.nato.int

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.