I Södertälje ska företagen efterfråga specifik arbetskraft i nytt initiativ. Foto: TT

Arbetslösa ska hoppa på näringslivståget

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivet i Södertälje växer stadigt – samtidigt som många går arbetslösa. Därför inleds nu ett nytt sätt att jobba, där företagen blir drivande i att dra nytta av den arbetskraft som finns i kommunen.

– Näringslivet går väldigt bra i Södertälje och det kommer behövas arbetskraft, och vi har ju ett stort utbud av arbetskraft, säger Peter Sundlöf på Arbetsförmedlingen.

Det nya initiativet går under namnet ”Södertälje tillsammans” och har vuxit fram ur samtal mellan företagare, kommunen, Arbetsförmedlingen och andra lokala aktörer under ett års tid.

Tanken är att skapa en ny symbios mellan den relativt sett stora gruppen arbetslösa i kommunen och lokala företag. En win-win alltså.

När initiativet presenterades på onsdagsförmiddagen tog över 100 intresserade företag plats i Södertälje stadshus.

Utgår ifrån företagen

I den nya modellen ska näringslivet se till att Arbetsförmedlingen har koll på företagarnas behov och en arbetssökande ska från dag ett kunna kopplas ihop med ett lämpligt företag.

Peter Sundlöf är en av initiativtagarna till det nya arbetssättet.

Men företag måste ju även tidigare ha haft en nära kontakt med Arbetsförmedlingen?

– Men vi försöker vara väldigt tajta. Och det nya här är att det inte är Arbetsförmedlingen som har hittat på något utan vi har från början gjort de här tillsammans med 10-15 tongivande företag i Södertälje. De har talat om vad vi är dåliga på och så har vi gjort förändringar utifrån det, säger Peter Sundlöf.

Många utrikesfödda

Eftersom en stor andel, närmare 80 procent, av de arbetslösa i Södertälje är utrikesfödda ska man fokusera särskilt på dem.

Södertäljebaserade N4 är ett av de företag som rest sig ur askan efter nedläggningen av Astra Zenecas forskningsenhet. I likhet med andra företagare i kommunen ser delägaren Roger Baakki ett behov av arbetskraft framöver.

– Vi söker personal hela tiden och anställer runt en person i månaden. Vi har märkt att de vanliga sökvägarna inte räcker till.

Företagsledaren Roger Baakki hoppas att fler kommuner ska ta efter den nya Södertäljemodellen.

”Vill att Södertälje ska blomstra”

Roger Baakki är en av de drivande bakom Södertälje tillsammans. Han tror att Arbetsförmedlingen, kommunen och företagarna måste jobba närmare varandra och tillsammans ta ansvar för att ge de utrikesfödda jobbmöjligheter.

– Fungerar inte Södertälje som ett bra samhälle så fungerar inte vi som företag, säger Roger Baakki. Vi vill ju att Södertälje ska blomstra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer