Hillevi Nilsson framför nya närakuten på Södertälje sjukhus. Foto: SVT

Ny närakut i Södertälje öppnar idag

Publicerad

På tisdagen öppnade den nya närakuten på Södertälje sjukhus. Barnfamiljer som tidigare tvingats åka långt för akutsjukvård kan från och med idag komma hit istället.

– Framför allt hoppas vi att det kommer bli bättre för alla barn, och deras föräldrar, att de inte behöver åka så långt. Utan att de känner sig trygga och kommer hit istället. Däremot är det inget barnsjukhus så har man svårt sjuka barn hjälper vi till att skicka dem vidare, säger Hillevi Nilsson, tillförordnad verksamhetschef på akuten på Södertälje sjukhus.

Närakuten är en del av den befintliga akutmottagningen. I praktiken innebär det att patienterna kommer att delas upp efter vilka symptom de har, så att personer med mindre akuta besvär ska kunna få hjälp snabbare.

– Vi hoppas att hela akuten kommer förbättra sina väntetider genom att vi kommer tvingas arbeta på ett annat sätt och se patienterna på ett annat sätt. Tanken är att man ska kunna komma ut lite snabbare från närakuten jämfört med vanliga akuten.

Personalens kompetens höjdes

Eftersom man kommer kunna ta emot barn på ett nytt sätt jämfört med tidigare har personalen fått genomgå tre utbildningsdagar för att utveckla sin kompetens.

– Det är jättekul att närakuten kommer hit till Södertälje, det har ju varit en del diskussioner fram och tillbaka. Men framförallt är det roligt för oss att få jobba med barn och kompetenshöjningen, det är något som vi verkligen behöver, avslutar Hillevi Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer