Se regionrådet Ella Bohlin (KD) i klippet ovan redogöra för de viktigaste inslagen i nya planen. Foto: SVT

Allt fler insjuknar i cancer – här är regionens åtgärdsplan

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på september kommer Region Stockholm Gotland att anta en ny cancerplan för de kommande fyra åren. Den nya planen utformas mot bakgrund av att allt fler insjuknar i cancer, särskilt bland utrikes födda och socioekonomiskt svaga grupper.

Lungcancer hos kvinnor ökar kraftigt. Därför föreslås att mammografin ska kompletteras med lungcancerscreening. Grupper som har lågt deltagande i mammografin ska få påminnelser och andra riktade insatser.

Även screeningprogrammet för tjock- och ändtarmscancer föreslås att utökas. I förslaget till ny cancerplan konstateras den positiva trenden att överlevnaden ökar för alla cancerformer.

Oppositionen kritisk

Jonas Lindberg (V) är sjukvårdspolitisk talesperson. Han ser stora brister i regionens cancervård.

– Problemet i cancerplanen är att man inte backar upp den med en politisk budget och politiska prioriteringar som ger våra sjukhus förutsättningar att bli bra arbetsgivare. Tyvärr fortsätter vi i den här regionen att splittra upp vård och sjukvård i privatiserade system som inte samarbetar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer