Motorvägsbron i Södertälje kommer att vara avstängd under hela sommaren, enligt Bengt Olsson på Trafikverket. Foto: Sören Nilsson/Trafivkerket

Nya beskedet: Bron stängs av hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har den senaste veckan analyserat skadorna som uppstod när en lastbil körde in i motorvägsbron. Nu står det klart hur lång tid reparationen kommer att ta.

Bengt Olsson, som är presschef på Trafikverket, berättar att skadorna som uppstod i samband med lastbilsolyckan natten till midsommarafton är allvarliga.

– Vi behöver göra en stabilisering av bron innan vi kan utföra de arbeten vi måste göra med att byta ut olika delar av bron.

Bron helt avstängd hela sommaren

Enligt Trafikverket förväntas arbetet med att laga bron vara klart i mitten på augusti, under den tiden kommer E4/E20 i södergående riktning vara helt avstängd vid Södertälje.

– Det vi gör nu är att kolla på de trafikflöden som finns och som det ser ut nu så grejar vi ungefär 75 procent av den trafik som passerar, säger Bengt Olsson.

”Finns inga reservdelar”

Varför drar det ut på tiden?

– Varje bro är unik, det finns inga reservdelar som ligger och väntar på hyllan utan de måste konstrueras och det tar tid.

Men borde ni inte förberett er på att en så här allvarlig olycka skulle kunnat inträffa?

– Absolut kan man försöka förbereda sig. Vi hade gjort det när det gäller den här bron, den var förstärkt i ändarna efter tidigare påkörningar av fordon, men svårigheten är att det inte går att förbereda sig för alla eventualiteter.

Trafikverket: Ta andra vägar om det går

Bengt Olsson menar att i och med semestertiderna bör trafikläget på E4/E20 södergående bli bättre, men att de bilister som kan borde undvika motorvägen i sommar. De insatser som Trafikverket har gjort i veckan, som att avsätta två filer på Saltsjöbron i Södertälje för enbart södergående trafik, kommer vara kvar. Likaså den extrainsatta färjan vid Skanssundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet