Beslutet att förlösa barnet med kejsarsnitt fördröjdes efter att sjukhuset haft problem med CTG-utrustningen. Foto: TT

Nyfödd fick hjärnskada på Södertälje sjukhus – utrustning kan ha störts av ringklocka

Uppdaterad
Publicerad

Ett spädbarn drabbades av hjärnskador efter en förlossning på Södertälje sjukhus. Ett beslut om akut kejsarsnitt blev fördröjt på grund av att mätinstrumenten som övervakar barnets syresättning tidigare kan ha störts av en trådlös ringklocka.

Det var under 2018 som en förstföderska kom in till förlossningen i Södertälje. Under natten noterade personalen att CTG-mätningen, som övervakar barnets hjärtfrekvens var svårtolkad. Barnet förlöstes en dryg timme senare med akut kejsarsnitt. Pojken hade då dåliga värden och hade till följd av syrebrist fått en hjärnskada, i vilken omfattning framgår inte av lex Maria-anmälan som sjukhuset sedan gjorde.

Ringklocka kan ha stört fosterövervakningen

En av orsakerna till det fördröjda beslutet om kejsarsnitt var att sjukhusets CTG-utrustning under en längre tid hade uppvisat störningar som troligen orsakats av vanliga apparater som sänder på samma radiofrekvens.

Konsulter som utredde problemen på uppdrag av Södertälje sjukhus identifierade en ringklocka i korridoren som kunde störa och uppta frekvensbandet.

– Problemen började när vi flyttade till den nya förlossningen. Vi märkte att utrustningen stördes och gjorde då omfattande undersökningar som visade att banala saker som en ringklocka eller bilnycklar kunde ligga bakom, säger Michael Gårdebäck, chefläkare på Södertälje sjukhus.

Ytterligare ett problem under förlossningen då barnet hjärnskadades var att barnets och mammas hjärtljud inte gick att hålla isär, vilket inte är helt ovanligt enligt Michael Gårdebäck. Men han menar samtidigt att de tidigare frekvensstörningarna i allra högsta grad bidrog till att personalen inte kunde fatta ett tillräckligt snabbt beslut.

– Det bidrog till stor osäkerhet som fördröjde beslutet. Det fanns en stor osäkerhet i hur man skulle tolka värdena, personalen hade inte full tillit till att det som de såg var sanningen, säger han.

”Andra förlossningskliniker kan ha samma problem”

Sjukhuset ansökte om att få byta frekvensband så att saker som bilnycklar och ringklockor inte skulle kunna störa. Men enligt Michael Gårdebäck sa företaget bakom övervakningsutrustningen nej till det. Sjukhuset vände sig då Läkemedelsverket.

– Det här är ju Sveriges vanligaste utrustning på förlossningskliniker. Det finns ingen annan och vi hade misstankar om att andra sjukhus kunde ha liknande problem.

– Men Läkemedelsverket fastslog, lite förvånande, att det här var okej, säger han.

Flyttat isär maskinerna och monterat ner ringklocka

I Södertälje har man nu vidtagit ett antal olika åtgärder, bland annat separerat CTG-utrustningarna från varandra så att det inte ska kunna störa varandra. De har även monterat ner en ringklocka som kan ha stört.

Hur orolig ska man behöva vara om man ska föda på Södertälje sjukhus nu?

– Inte alls, vi har vidtagit flera åtgärder och nu har vi inte längre de störningsproblemen.

Skulle barnet ha klarat sig utan skador om övervakningen hade fungerat som den skulle?

– Det går inte att svara på. Det finns ju förlossningar som inte gått som man velat även med fungerande utrustning eftersom det handlar om tolkning av information, men man har ju tryggare grund att stå på med fungerande utrustning.

SVT söker Läkemedelsverket och tillverkaren för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.