Bildspel – bilden till höger är porträttet som Ulrich tävlar med i VM. Foto: Ulrich SchulteVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nykvarnsfotograf har siktet inställt på världsmästerskapen

Publicerad

Nykvarnsbon Ulrich Schulte har arbetat som porträttfotograf i över 30 år. Han har vunnit SM flera gånger och nu satsar han på världsmästartiteln.
– Jag känner mig redan som en vinnare eftersom jag är bland de tio bästa, säger Ulrich Schulte.

Det är 30 länder med i foto-VM som går av stapeln den 5 maj i Australien. Fotografen Ulrich Schulte tävlar både enskilt och i lag med det svenska landslaget, där fyra andra svenskar är med.

– Det är fantastiskt att mitt foto kan bidra med poäng till det svenska landslaget, jag hoppas att det går bra för alla så att vi även kan få en bra placering som lag, säger Ulrich Schulte.

Passion för människor

Ulrich Schulte kom till Sverige från Tyskland 1987 och har i snart 30 år haft sin egen fotoateljé i Södertälje. Hans inriktning är porträtt och 2008 fick han titeln qualified european photographer, QEP, vilket han var först med i Sverige. Intresset för just porträtt kom från hans passion för att arbeta med människor.

– Att fotografera barn, familjer, bröllop, allt det handlar om att träffa människor. Och att få ut så mycket som möjligt av deras personligheter, plus att det är så underbart att man skapar minnen, säger han.

Resor stor del av arbetet

Ulrich Schulte jobbar inte enbart med studioportätt. Han reser även utomlands för att uppleva andra miljöer. Den senaste resa resulterade i det porträtt som han ska bidra med i foto-VM. Det var en resa till Etiopien där han, tillsammans med en guide, fick umgås med en folkstam.

– När jag visade dem bilder på snö fick jag inga kommentarer eller reaktioner, min guide sa att de inte förstår vad snö är så de vet inte hur de ska reagera, säger han.

Vad är ditt mål som fotograf?

– Att ta fantastiska bilder och förmedla hur folk beter sig och hur de lever. Men också att tävla och förhoppningsvis komma långt, och fortsätta utvecklas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer