I Södertälje hamn har fyra femtedelar av lamporna nu bytt ett gult ljus mot ett energisparande vitt. Foto: Södertälje hamn

Nytt ljus över hamnen sparar el

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväntat uppdrag från kommunen har gjort Södertälje hamn till pionjärer inom belysning. – Det fanns ingen LED-belysning som passade i en hamn när vi började, säger miljöansvariga Tomas Zackrisson.

Varje vecka anländer i snitt 2.000 bilar till Södertälje hamn. Även om det är ett ganska litet kommunalt bolag är det en stor verksamhet. Därför är hamnen intressant för politikerna i miljösammanhang.

– Södertälje hamn använder mycket energi på olika sätt. Kan de göra sitt för att minska energiförbrukningen så når vi långt, säger Hanna Klingborg kommunalråd (MP).

Tufft uppdrag

För ett år par sen fick hamnen således ett uppdrag: Att minska sin energiförbrukning med 80 procent.

– Det är ett ganska drastiskt mål, det är en väldigt stor reducering så det tog väl oss alla lite på sängen, säger Tomas Zackrisson, miljöansvarig på Södertälje hamn.

Det fanns ingen utstakad väg för hur reduceringen skulle genomföras.

– Men då började vi kika på hur vår elförbrukning såg ut, och den är ganska betydande i en hamn med jättestora ytor och vi såg att belysningen är en stor del av år elförbrukning.

Om man ser till hela hamnens energiproduktion, hur stor del utgör belysningen?

– Den utgör en betydande del, uppåt 50 procent av vår förbrukning, säger Tomas Zackrisson.

Blev pionjärer

Grubblerierna i hamnen sammanföll med kvicksilverförbudet på glödlampor som infördes 1 januari 2015.

– LED-belysningen kom på konsumtionsmarknaden för hemmabruk egentligen, och då började vi kolla om det kunde fungera även för företagsmarknaden som krävde större och kraftigare belysning. 

Fanns det några andra hamnar att lära av?

– Nej, inte som vi kände till i någon stor skala i Sverige. Vi var nog en av pionjärerna där, säger Tomas Zackrisson.

Men nu har hamnar i Göteborg och Malmö ringt hit för att be om råd, och LED-belysningen tar plats i fler och fler hamnar i Sverige.

 – Det fanns ingen LED-belysning som passade i en hamn när vi började, säger miljöansvariga Tomas Zackrisson. Nu är det jätteroligt att fler följer efter.

Stor energibesparing – men mer krävs

Här i Södertälje har fyra femtedelar av hamnen nu bytt ett gult ljus mot ett vitt.

Belysningen från 80-talet har fått maka på sig för modern teknik, och Södertälje hamn har nu gjort en energibesparing på 60-70 procent på sina nya lampor.

För att nå kommunens miljömål planeras ytterligare insatser med detektor- och tidsstyrd belysning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.