Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se vad några av de som parkerar i Södertälje tycker om det nya upplägget. Foto: SVT

Nytt parkeringssystem i centrala Södertälje

Uppdaterad
Publicerad
Efter nyår börjar nya parkeringsregler gälla i centrala Södertälje. De parkeringsgarage som nu erbjuder gratis parkering på helgerna kommer i stället börja erbjuda rabatter i vissa butiker. Ett initiativ taget för att locka folk till Södertälje.

I garagen under Kringlan, Telgehuset, Lunagallerian och Tellushuset har man kunnat parkera bilen gratis i två timmar på helgerna om man använt sig av p-skiva. Det systemet byts ut vid årsskiftet.

Efter nyår får man betala för parkeringsplatserna även på helgerna, men man får i stället rabatter i flera butiker i stan. Handlar man för minst 200 kronor får man 20 kronors rabatt i butikerna, under den tiden parkeringsbiljetten är giltig. Detta kommer vara ett system som används även på vardagar.

Vill locka kunder

– Det har inte varit så hårt tryck på platserna i garagen under helgerna. I och med rabatten får man i princip tillbaka p-avgiften om man är här och handlar. Dessutom blir renhållningen och snöröjningen enklare om vi får bort parkerade bilar från gatorna. Många parkeringsplatser på gatorna försvinner också successivt i och med byggarbeten, säger Aljoša Lagumdžija, centrumchef på Södertälje centrumförening.

Systemet med en parkeringsbonus som ger rabatt i butikerna görs också för att locka fler kunder till Södertälje under helgerna.

– Vi provar det här under 2019 och om det inte funkar bra får vi titta på någon annan lösning.

Titta på videon ovan för att se vad några som parkerar i Södertälje tycker om det nya upplägget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer