Kent Blomberg som har arbetat på Gästhuset sedan det öppnade 2001 tycker att det är ”väldigt illa” att en så uppskattad verksamhet riskerar att stängas. Foto: SVT

Oro på Gästhuset inför nedläggningshot

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattas beslut om huruvida den psykiatriska stödmottagningen Gästhuset i Södertälje ska stängas eller inte. Skötaren Kent Blomberg är orolig för hur det ska gå för patienterna om verksamheten försvinner.

– Fler kommer råka illa ut, säger han.

På Gästhuset i Brunnsäng i Södertälje kan upp till sex patienter inom psykiatrin bo under kortare perioder när de behöver extra stöd. Men nu har ledningen för Psykiatricentrum i Södertälje föreslagit att lägga ned verksamheten.

– Fler kommer råka illa ut, säger Kent Blomberg som arbetar på Gästhuset. Det oroar mig att risken för en känsla av övergivenhet och i förlängningen självmord kan öka.

Tror inte på alternativ lösning

Ledningen för Psykiatricentrum menar att Gästhusets patienter istället ska nyttja den nya vårdformen självvald inläggning.

– Förenklat kan man säga att man i öppenvården gör ett kontrakt med patienten så att den väljer själv när den behöver bli inlagd, sa Psykiatricentrums verksamhetschef Joakim Lagerström tidigare till SVT.

Den nya lösningen med självvald inläggning – är inte den tillräcklig?

– Det tror ju inte vi att den kommer att vara i och med att det bara rör sig om två platser, där måste man hålla gränsen på en vecka eller två och sedan måste man ut för att nästa ska få plats, säger Gästhusets Kent Blomberg.

Patienter i ”väldigt dåligt skick”

Kent Blomberg menar att de på Gästhuset kan vara mer flexibla med hur länge en patient får bo kvar.

– Vi har flera exempel på personer som har varit här länge, och som behövde den tiden eftersom de var i väldigt dåligt skick när de kom, säger han.

Under tisdagsförmiddagen väntas ledningen för Psykiatricentrum fatta beslut om Gästhusets framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.