I Södertälje har parkeringsskulderna minskat med flera miljoner på bara ett år. Foto: Janerik Henriksson, TT

Parkeringsskulderna minskar drastiskt i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2016 och 2017 minskade parkeringsskulderna i Södertälje med 23 procent – från 20 miljoner kronor till drygt 15 miljoner.

Anledningen är det kom en ny teknisk lösning i fjol som gör att parkeringsvakter och polis direkt på plats kan se om ägaren till en felparkerad bil har skulder på över 5000 kronor – vilket gör att fordonet kan beslagtas.

Nästan 700 Södertäljebor hade i fjol en skuld hos Kronofogden till följd av obetalda parkeringsböter. Det var ungefär lika många året innan, men då var skulderna totalt sett värda fem miljoner kronor mer.

– En anledning är att polisen och kommunen under 2016 började samarbeta kring felparkerade fordon som hade stora skulder, säger Södertäljepolisen Calle Kos.

Ska stoppa bilmålvakter

Södertälje kommun började redan 2014 som en av Sveriges första kommuner att aktivt arbeta mot bilmålvakter. Då kom en förändrad lag som gjorde det möjligt att beslagta fordon med stora skulder.

– I fjol fick vi dessutom en teknisk lösning som gör att man direkt på plats kan få svar från Transportstyrelsen om ägaren till bilen har parkeringsskulder som överstiger 5 000 kronor. Då kan bilen direkt flyttas och låsas in och ägaren kan inte hämta den förrän hela skulden är betald, säger Calle Kos.

Det har enligt Calle Kos lett till bättre samarbete med kommunens parkeringsvakter och att många fler bilar har beslagtagits.

– Det har gjort att djungeltrumman spridit att det är stor risk att man antingen blir av med sin bil eller måste betala sina böter själv. Det har i sin tur lett till att färre använder sig av bilmålvakter.

Bilmålvakter

Med en bilmålvakt menas ofta en person som är registrerad som ett fordons ägare istället för den verklige ägaren. På det viset slipper den riktige ägaren, den som betalt och använder bilden, betalningsansvar för skatter och avgifter som har med bilen att göra, eftersom det är den registrerade ägaren, bilmålvakten, som är betalningsskyldig. Men bilmålvakten betalar aldrig vare sig böter eller skatter.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.