Patriarken på besök i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad
För första gången på 28 år är den syrisk-ortodoxa kyrkans överhuvud på besök i Sverige. Patriark Ignatius Aphrem II deltog idag i en gudstjänst i S:t Jacobs syrisk-ortodoxa kyrka i Hovsjö.

– Jag tror att det här besöket kommer att bidra till att höja folks moral och stärka deras tilltro till sin kyrka och sitt samhälle. Jag kan redan se tecken på att folk är väldigt nöjda säger Ignatius Aphrem II.

Efter gudstjänsten fick de som ville bli välsignade av patriarken. För Linda Saffo blev det ett känslosamt möte.

– Det var väldigt speciellt. Det var första gången som jag träffar patriarken för vår kyrka. Det var ganska känslosamt, säger hon.

Svår situation för Syriens kristna

Kriget i Syrien innebär en svår situation för landets kristna. Ignatius Aphrem II menar att det åligger världssamfundet att göra något åt saken.

– Två av våra biskopar har kidnappats. För tre dagar sedan kidnappades en präst nära Homs, och flera hundra medlemmar i Österns assyriska kyrka har kidnappats i Khabourområdet. Så det blir allt svårare för kristna att leva i sina förfäders land, säger han.

”Bevilja dem uppehållstillstånd”

Under sitt besök i Sverige har patriarken planerat att hålla i ett seminarium i riksdagen. Detta kommer att handla om de kristnas nuvarande situation i Syrien och Irak.

– Vi förväntar oss att Sveriges regering ska hjälpa de flyktingar som tagit sig hit och bevilja dem uppehållstillstånd, säger han.

Det blir en fullspäckad tid här i Sverige. Det finns en hel del församlingar som väntar på hans välsignelse. Dessutom har han inbokade möten med den svenske kungen Carl Gustaf, statsminister Stefan Löfven (S) och även utrikesminister Margot Wallström (S).

Se en längre intervju med  patriark Ignatius Aphrem II  i klippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Syrisk-ortodoxa kyrkans ledare på besök

Mer i ämnet