Se hur självtestet ser ut i videon. Foto: Linda Asmar/SVT

Cellprovtagningen pausad under pandemin – testning av 192 000 kvinnor i regionen skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av coronapandemin pausades gynekologiska cellprovtagningar tillfälligt i Region Stockholm. Det har lett till att runt 192 000 kvinnor har fått sitt cellprov uppskjutet. För att hinna ikapp med förseningarna ska kvinnor nu få testkit i brevlådan.

Cellprovet tas för att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet erbjuds regelbundet till kvinnor från det att man är 23 år gammal men på grund av pandemin pausades testerna.

Enligt siffror från regionen är det 60 procent av de kvinnor som skulle ha blivit kallade under 2020 som inte blivit det.

Coronaviruset i Södertälje

Därför hoppas man nu att självtester ska göra att fler får möjligheten att testa sig trots pandemin.

Hör Miriam Elfström, verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, som har i uppdrag att leda utvecklingen inom cancervården och ansvarar bland annat för screeningverksamheten i Stockholms läns landsting och region Gotland, om pausen.

Livmoderhalscancer

Sedan 1960-talet har Sverige haft organiserade screeningprogram mot livmoderhalscancer, vilket har bidragit till en kraftig minskning av cancerfall.

Kvinnor mellan 23–50 år erbjuds i dag provtagning vart tredje år, och därefter vart femte år.

Varje år drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet, orsakade av humant papillomvirus, HPV. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet