Personlig assistent utnyttjade hjärnskadad man sexuellt

Publicerad

En personlig assistent döms för att ha onanerat åt en strokedrabbad manlig patient i Salem. Rätten anser att den hjärnskadade mannen saknat förmåga att freda sig.

Två personliga assistenter har i efterhand uppgett att de blivit vittnen till när den nu dömda mannen onanerat åt målsäganden. Den dömda mannen påstod sig vara i en kärleksrelation med målsägande, och att onanin skedde på den hjärnskadade mannens initiativ.

Rätten anser, utifrån läkarintyg, att målsägandes funktionsnedsättningar var på den nivå att målsägande inte hade förmåga att mottsätta sig de sexuella handlingarna. Den personliga assistenten döms därför att betala 40 000 kronor i skadestånd till målsägande, samt 120 timmar samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.