Foto: TT/Södertälje sjukhusVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kärleksbrosch på Södertälje sjukhus kritiseras och hånas

Publicerad

Kärleksbroschen på Södertälje sjukhus kritiseras, och i vissa fall, hånas på sociala medier. Säkerhetschefen Melina Mellin menar dock att den har ett budskap om noll tolerans mot hot och våld.

Förra våren lanserade man på Södertälje sjukhus en hjärtformad ”kärlekspin” med texten ”Tillsammans mot hot och våld”. SVT skrev om lanseringen då, men den senaste tiden har broschen återigen blivit uppmärksammad, bland annat via Sveriges radios artikel.

Broschen har hånats

Reaktionerna på sociala medier har inte väntat på sig. Broschen har kritiserats, och i vissa fall, även hånats.

Frågor har ställts som ”Är den skottsäker?” och ”varför anställer man inte en trollkarl när man ändå är i farten?” samt uppmaningar i stil med ”gör broschen till en sköld istället och komplettera med spjut och korta svärd”.

– Alla har rätt till en åsikt, men vi har jobbat aktivt med vår arbetsmiljö kring hot och våld, som är en del av vår vardag. Pinsen har ett budskap om att vi har noll tolerans mot hot och våld, skriver sjukhusets säkerhetschef Melina Mellin i ett mejl till SVT.

Mer görs för säkerheten

Enligt säkerhetschefen bärs den av personal idag, och att mycket annat görs för personalsäkerheten.

– Säkerhetsenheten har hållit i över 65 föreläsningar om hot och våld förra året. Intresset för ämnet och behovet av dialog är stort.

– Jag vet att en pin inte löser problemet, men den visar att vi alla står enade. Och den kan väcka en viktig debatt som vi behöver ha om detta.

Hur stort är problemet med våld och hot mot personalen idag?

– Tyvärr är det en del av vår vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer