• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Landsort ligger i Östersjön söder om Nynäshamn. Nu kan det bli så att fler oljefartyg tar sig mellan ön och Södertälje. Foto: TT

Planer på fler oljefartyg till Södertälje

Om Sjöfartsverket får som det vill kommer antalet oljefartyg att öka på den så kallade Landsortsleden, en led med Södertälje som sluthamn.
Men en grupp boende i skärgården är emot förslaget, skriver tidningen Nynäshamnsposten.

Sjöfartsverket vill lägga om den så kallade Landsortsleden, som sträcker sig mellan ön Landsort i Östersjön och Södertälje.

Planerna har ritats av Sjöfartsverket som vill se att fler fraktfartyg med oljeprodukter kan ta sig fram på Himmerfjärden, genom Skanssundet och fram till Södertälje hamn.

Emot planerna

Men en arbetsgrupp av oroliga boende i Sorunda, på andra sidan vattnet från Mörkö, har nu gått samman för att motarbeta planerna.

Gruppen kallas för Havsörnen och man menar bland annat att förändringarna kommer att påverka miljön negativt. Man vill heller inte se fler oljefartyg på farleden.

Regeringen kommer att besluta i frågan till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer